Des origines à nos jours

En 1964, Jansen’s Overseas a été créée par Monsieur Rein Jansen. Après des primaires MULO (meervoudig uitgebreid lager onderwijs) et le secondaire à l'école d'horticulture de Lisse, à 21 ans, il a commencé par louer divers lopins de terre pour cultiver des bulbes à fleurs. Quelques années plus tard, il a acheté un lopin de terre avec une grange pour bulbes à fleurs sur le Schippersvaartweg à Noordwijkerhout. Au printemps, en été et en automne, Rein travaillait dans la pépinière et durant les mois d'hiver, il parcourait l'Europe et les États-Unis pour vendre ses bulbes à fleurs. Il a ainsi pu se construire une clientèle stable.

Jansen’s Overseas B.V. se situe toujours au cœur de la Bollenstreek, mais depuis la date de sa création, beaucoup de choses ont changé. Outre la pépinière et une branche commerciale à forte croissance, nous avons commencé en 1984 la plantation de bulbes à fleurs en caisses et en pot. Ces bulbes à fleurs plantés sont commercialisés à différents stades afin de répondre aux souhaits et aux besoins de nos clients.                                                 
Depuis 1996, le beau-fils Dennis van der Krogt travaille chez Jansen’s Overseas B.V. Depuis 2010, il fait partie de la direction. Dans le même temps, Roland Duindam est aussi entré à la direction.

Jansen’s Overseas B.V. est devenue une entreprise dans les règles de l'art qui s'emploie à livrer la plus haute qualité. Cette entreprise familiale se distingue par un haut degré de motivation, un lien puissant avec la clientèle et une prédisposition permanente à travailler encore plus dur pour satisfaire au mieux le client.

Koppen in manden

Koppen in manden

1955

Dat de liefde voor bloembollen in het bloed zit bewijst deze foto. Knelis Jansen, de vader van Rein Jansen, werkte voordat Jansen's Overseas B.V. opgericht was al in de bollen. Op deze foto zien we 'Pa Jansen' samen met een collega op het land narcissen 'koppen'. De bloem werd 'gekopt' en in een mand verzameld, de mand werd aan het einde van het bed geleegd.
Zo werden virussen en infecties voorkomen door de 'gekopte' bloemen niet in de paden tussen de bedden te laten verteren.

Rondrit Duitsland

Rondrit Duitsland

1968

Een Duitse transporteur kwam de bestellingen van de klanten ophalen om deze uit te leveren in Duitsland. De bloembollen waren verpakt in dozen en balen, gestapeld op pallets. De wagen werd nog met de hand geladen en gelost. Personeel was er in deze tijd nog niet en alles werd dus door Rein Jansen zelf gedaan.
 

Op weg om te planten

Op weg om te planten

1969
Rein Jansen op de tractor met een aanhangwagen vol narcissen. Deze waren gekookt en in balen gestopt, klaar om vervoerd te worden naar het land waar de narcissen geplant worden.

Op de achtergrond het schuurtje waar het allemaal in begonnen is. De schuur doet vandaag de dag dienst als privé garage.
Pa Jansen

Pa Jansen

1972

'Pa' Knelis Jansen rooide de laatste meter bloembollen met de hand op een leeftijd van 65 jaar, voordat hij zich gepensioneerd mocht noemen. Natuurlijk, als een echte Jansen, betekende dat niet dat Pa Jansen stopte met werken. Als zoon Rein op zakenreis was in het buitenland, nam Pa Jansen de honneurs waar en hield een oogje in het zeil op het bedrijf.
Het bollenvak zit tenslotte in je bloed óf niet.

Schuurkassen

Schuurkassen

1974

In 1974 werd er een uitbreiding gerealiseerd door middel van deze schuurkassen te plaatsen. Hier werden de alledaagse handelingen in uitgevoerd zoals; drogen, pellen, behandelen, tellen, produceren van bestellingen en export klaar maken van de bloembollen. In deze fase maakte Jansen's Overseas B.V. een enorme groei door en na 5 jaar werden deze schuurkassen weer afgebroken en vervangen voor de huidige hal 1.

Containers voor de deur

Containers voor de deur

1976

De containers op de achtergrond werden geladen met bloembollen verpakt in dozen en gaasbakken voor klanten in de USA en Canada. Geladen werd er vanuit hal 2, gebouwd in 1976.

Buiten voor de containers werden de narcissen in manden bewaard, dit omdat er binnen te weinig opslagcapaciteit was en daarbij werden ( en worden nog steeds) narcissen maar al te graag buiten bewaard omdat het dé beste bewaringsopslag is voor narcissen. Elke avond en bij regenbuien werd er een zeil overheen getrokken om het vocht te weren en overdag, bij mooi weer ging het zeil er weer vanaf.

Foto is genomen vanuit de voortuin van Rein Jansen.

Luchtfoto anno 1983

Luchtfoto anno 1983

1983

Op deze luchtfoto is goed te zien dat de voorgevel van het bedrijf voorzien is van een nieuwe beplating met de bedrijfsnaam. Toen werd er maar van 1 laaddeur gebruik gemaakt en in loop der jaren is dat uitgebreid naar 4 laad/losdeuren.

De lege gaasbakken werden bewaard aan de straatkant alswel aan de zijkant van het bedrijf.

Rapen van narcissen

Rapen van narcissen

1988

Medewerker Cornelis Warmerdam was bezig met een hor om het zand te scheiden van de narcissen.
De bloembollen zijn machinaal gerooid op 'wiersen'. Nadat de bloembollen genoeg gedroogd hadden werden deze geraapt en de leverbare bollen op maat gesorteerd, op de knieën. Het plantgoed werd op een later tijdstip geraapt en bewaard in narcissen kooien.
Het opscheppen van bloembollen werd toen ook al machinaal gedaan, maar aangezien het om een bijzonder dure narcis soort ging is besloten dit met de hand te doen om de kans op beschadigingen te voorkomen.

Op de achtergrond zien we hal 3 welke gebouwd is in 1987.

Export drukte bij Jansen

Export drukte bij Jansen

1995

Op deze foto een aantal containers die in een tijdsbestek van 3 dagen verscheept werden naar USA en Canada. Dit mocht met recht een topdrukte heten toentertijd bij Jansen's Overseas B.V.
 

Luchtfoto anno 2000

Luchtfoto anno 2000

2000

Ter vergelijking met de luchtfoto anno 1983 zien we een aantal wijzigingen in de accommodatie van Jansen's Overseas B.V.
De hallen 1 t/m 3 zijn verder uitgebreid met de hallen 4 t/m 6. Hierin bevinden zich zowel geconditioneerde bewaarruimtes als productie ruimtes. Dit op een totale vloeroppervlakte van ± 11.000 m².

Gemeentehuis anno 2006

Gemeentehuis anno 2006

2006

De Oranjevereniging van Noordwijkerhout had Rein Jansen benaderd met de vraag om een 'paar' bloeiende potjes bloembollen te plaatsen voor het gemeentehuis te Noordwijkerhout. Dit in verband met de 'Olympiatour' die zijn route vond door Noordwijkerhout. Deze tour is een geliefde Nederlandse etappewedstrijd.
Zoals de foto ook weergeeft heeft Rein Jansen gehoor gegeven en een 'paar' potjes geplaatst.

Gemeentehuis anno 2010

Gemeentehuis anno 2010

2010

Wederom een mooi aangekleed gemeentehuis met bloeiende producten van Jansen's Overseas B.V.
De gemeente Noordwijkerhout had weer contact gezocht met Rein Jansen vanwege het 65 jarige bevrijdingsfeest van Nederland, het 30 jarig regeerjubileum van koningin Beatrix en het jubileumsfeest van de Oranjevereniging van Noordwijkerhout.

Gemeentehuis anno 2013

Gemeentehuis anno 2013

2013

Koningin Beatrix bedankt !
1980 - 2013

Einde van de regeerperiode van koningin Beatrix. Na 33 jaar trouwe dienst heeft Beatrix besloten de taken, om het land te regeren, neer te leggen.
De heer Rein Jansen heeft zichzelf gemeld bij de gemeente Noordwijkerhout om dit niet ongezien voorbij te laten gaan en na goed onderling overleg besloten om er een mooi, kleurrijk bedankje van te maken.